15 mei 2020

5 tekenen dat je in een slachtofferrol zit

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven door iets getroffen worden dat zorgt voor lichamelijk en/of psychologisch lijden. Hoewel je er niet rechtstreeks voor gekozen hebt om in die situatie te zitten is het belangrijk dat je radicaal accepteert wat er is gebeurd. Vervolgens zou je je gewone leven weer moeten oppakken, maar het lukt niet iedereen om zich over de gebeurtenis heen te zetten. Wat er dan kan gebeuren is dat je in een slachtofferrol terecht komt. Wanneer je in de slachtofferrol zit houdt je andere mensen en omstandigheden verantwoordelijk voor het ongelukkige gevoel dat jij ervaart. Je hebt het vaak niet door dat je in de slachtofferrol zit, maar je kunt het herkennen met de volgende 5 tekenen.

1. Je gelooft dat de wereld tegen je is

Hierdoor zie je ook nooit je eigen invloed op situaties en geeft anderen de schuld van situaties waarin jij je ellendig voelt. Wanneer iemand constructieve kritiek geeft zal je je aangevallen voelen. Jezelf analyseren en je leven verbeteren is iets dat je weigert. Dit komt allemaal voort uit het idee dat de wereld tegen jou is.

2. Je verontschuldigt je nooit

Omdat je het idee hebt dat iedereen tegen je is zal je je niet snel verontschuldigen. Wanneer je dit wel doet is het vaak niet oprecht. Je vindt altijd wel een verantwoording voor je gedrag, waardoor verontschuldigen niet nodig is.

3. Je voelt veel wrok

Het lukt je niet om de dingen die je in het verleden pijn hebben gedaan los te laten. Dingen die in het heden gebeuren link je aan het verleden, waardoor je blijft lijden. Je bent ook geneigd om wraak te nemen op mensen die je iets hebben “misdaan”.

4. Je weigert andere “positieve” perspectieven te overwegen als je over jouw problemen praat

Hetgene dat jou pijn heeft bezorgd in het leven wil je maar vanaf één punt of perspectief bekijken, het jouwe. Hierdoor kijk je nooit naar de andere kant van het verhaal en verdiep je je nooit in diegene die jouw trigger was voor de pijn. Ook wil je niet kijken naar de positieve zaken die het wellicht heeft gebracht en wat je ervan hebt geleerd.

5. Zelfs als het goed gaat vind je iets om over te klagen

Door altijd ergens over te klagen kan je aandacht krijgen en kan je sympathie opwekken bij anderen. Je kunt op deze manier het idee in stand houden dat jou altijd slechte zaken overkomt.

Hoe stap je uit de slachtofferrol? 

In mijn gratis online training ‘Persoonlijk Leiderschap’ leer ik hoe je uit de slachtofferrol kan stappen en 100% verantwoordelijkheid kan nemen over je leven. Aan de hand van praktische voorbeelden en persoonlijke verhalen word je geïnspireerd om stappen te zetten in je leven die je vooruithelpen. Als bonus krijg je na afloop van de webinar één-op-één coaching call met Yasmin Dewilde. Schrijf je nu in voor de gratis webinar!

 

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.