5 juni 2020

5 voordelen van het maken van een vision board

Een vision board is een sterk hulpmiddel om een goed beeld te krijgen van je dromen, wensen en doelen. Maar wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is een Vision Board?

Een vision board wordt ook wel een dream board, vision map, life collage, vision book of mood board genoemd. Het is een collage van foto’s, plaatjes en citaten van je dromen, wensen en doelen. Een vision board zorgt voor inspiratie, want het zorgt voor een tastbaar en visuele weergave van het beeld dat jij voor de toekomst hebt. Je kan je bij de vorming van het vision board op zowel het proces als het einddoel focussen. 

Een vision board kan je op verschillende aspecten van je leven laten focussen, zoals wonen, carrière, relatie en hobby’s, maar ook op spiritueel gebied. Je kan ervoor kiezen om een vision board voor elk aspect van je leven te maken of alles op één vision board te zetten. Probeer echter om maximaal vier grote doelen voor ogen te hebben. Om je dromen waar te maken is het belangrijk dat je je er goed op kunt focussen. Zo zal je bijvoorbeeld nooit op topniveau komen in een sport als je elke dag van de week een andere sport beoefend. Pas als je één sport kiest en bijvoorbeeld elke dag van de week hiervoor traint zal je op topniveau kunnen komen. Hetzelfde geldt voor andere wensen en doelen, het is belangrijk om je volle aandacht erop te focussen.

Je kan een vision board zowel met de hand als digitaal maken. Zo kan je gebruik maken van een prikbord of whiteboard, zodat je zo nu en dan nog dingen kan weghalen of toevoegen. Maar de meeste mensen pakken een groot stuk karton en plakken hier alles op. Een handgemaakte vision board kan je overal in huis hangen waar je maar wilt, zodat het als dagelijkse reminder kan functioneren.  Digitaal zijn er verschillende programma’s en apps waar je gebruik van kan maken. Bij digitaal heb je echter de kans dat je er minder vaak naar zal kijken dan bij een handgemaakte. Ook het creatieve proces van het maken van een vision board, zorgt ervoor dat je de zaken sneller verwezenlijkt, omdat je onderbewustzijn er verder mee aan de slag gaat.

Wat zijn de voordelen van het maken van een Vision Board? 

Een vision board is niet alleen leuk om te maken en in je huis te hangen, maar brengt nog meer voordelen met zich mee.

Visualiseer je doelen

Bij het maken van een vision board moet je goed nadenken en voelen wat je wilt bereiken.  Begin met het einddoel voor ogen en bedenk vervolgens hoe je daar kunt komen. Zo creëer je een beter beeld van wat je wilt, en omdat je er heel bewust mee aan de slag gaat kan je ook meer mogelijkheden zien hoe dit te bereiken. Een vision board maken is ook ideaal voor mensen die nog niet helemaal weten wat ze willen. Verzamel alle plaatjes, foto’s en citaten die je aanspreken. Vervolgens ga je kritisch kijken naar je verzameling en plak alleen de dingen op die je echt op je vision board wilt hebben. Zo zie je snel wat je (onbewust) echt wilt in je leven. Daarnaast werken beelden beter en sneller dan geschreven woorden. Het beeld dat je hebt gecreëerd zal dus in je achterhoofd blijven hangen en zal alleen maar duidelijker worden. Tip is om oude magazines op te halen bij kapperszaken, wachtkamers (dokters,..) of bibliotheken als dat kan.

Hieronder een voorbeeld van mijn vision boards. Dit beeld van een leeuw maakte ik ‘onbewust’ enkele jaren geleden, nog lang voor WeAreLions bestond..

Vision Board die Yasmin Dewilde maakte voor WeAreLions Coaching

Een reminder voor je doelen

Het vision board zal je elke dag weer herinneren aan de dingen die jou motiveren om je dromen achterna te jagen. Door elke dag je doelen weer te zien ben je sneller geneigd om er voor te werken. Je gaat je wensen omzetten in actie, zodat het je werkelijkheid wordt. Om dit kracht bij te zetten kun je het beste 45 min voor slapengaan visualisatie oefeningen doen. De gedachtes die je dan hebt en de plaatjes die je ziet zullen in je slaap afgespeeld worden in je hoofd. Zo kan je het onderbewustzijn programmeren. Daarnaast werkt het ook als een soort stok achter de deur. Door je wensen te zien wordt je steeds weer getriggerd en gepusht om je wensen na te jagen. Doe je het niet dan wordt je daar ook dagelijks aan herinnert. Je begint elke dag met ‘the end in mind’.

Verander je focus

Omdat je bewust bezig bent met je doelen ga je ook meer mogelijkheden zien. Je zal onbewust gaan letten op mogelijkheden om je wensen in vervulling te brengen. Zo zal je opeens mensen, evenementen, vacatures, aanbiedingen en nog meer dingen zien die jou kunnen helpen je wensen te vervullen. Dit komt omdat je brein het als belangrijk gaat zien en er een selective focus op legt.

Je kan het vergelijken met het zien van gele auto’s op de weg. Normaliter let je er niet op en heb je het idee dat er maar weinig van op de weg rijden. Kies je er echter voor om alle gele auto’s op een dag te tellen, dan zal je er opeens veel meer zien dan ooit tevoren.

Je zal zien welke doelen je onbewust zal bereiken na verloop van tijd

Ook als je je vision board op een plek hangt die je dagelijks goed kan zien is de kans groot dat je hem op den duur niet meer zo goed registreert in je hoofd. Of dat je er in ieder geval niet erg bewust meer mee bezig bent. Na een tijdje is het namelijk normaal geworden dat hij daar hangt, net zoals decoratie in je huis is het deel van het geheel geworden. Maar net zoals de decoratie in je huis kijk je er af en toe weer naar met een frisse blik alsof het nieuw is. Je zal dan ook zien dat je onbewust na een tijdje toch al dingen voor elkaar hebt gekregen die je op je vision board hebt geplakt.

Vision Board WeAreLions Coaching

Je krijgt er een beter humeur van

Een vision board werkt niet alleen lekker ontspannend tijdens het maken en zorgt voor een goed humeur, maar ook daarna. Dankzij het vision board zie je elke dag plaatjes en citaten die je blij maken en motiveren. Hierdoor wordt je humeur direct beïnvloed en je wordt gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Doordat je aan de slag gaat met je dromen en wensen wordt je blij en trots op wat je doet en ben je sneller geneigd door te gaan. Zo kun je in een opwaartse spiraal terecht om je wensen, dromen en doelen te bereiken.

Direct aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling?

Meld je dan aan voor de gratis webinar ‘Persoonlijk Leiderschap’ van Yasmin Dewilde – zaakvoerster van WeAreLions Coaching.

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.