5 juni 2020

De kracht van dankbaarheid

Je denkt er niet vaak aan om even stil te staan bij wat je allemaal hebt in je leven, of om anderen te bedanken voor wat zij voor je doen. Je ziet de wereld om je heen snel als vanzelfsprekend en er kan altijd wel iets beter. De ene persoon staat van nature vaker stil bij wat hij heeft en is dankbaarder dan de ander. Maar je kunt het leren. De reden om het te gaan leren is dat mensen die dankbaar zijn over het algemeen gelukkige mensen zijn. Ze zijn tevredener met hun leven en werk, hebben positieve verwachtingen van de toekomst en ervaren positieve emoties. Dat is de kracht van dankbaarheid. Dankbare mensen worden ook ervaren als prettige mensen om mee om te gaan. Ze zijn aardig, vergevingsgezind, empatisch, behulpzaam, niet jaloers en ook niet materialistisch. Dit komt omdat dankbaarheid werkt als een vergrootglas. Het vergroot namelijk de goede dingen uit. Hoe meer je stilstaat bij al het goede in je leven, des te meer je in je leven zal manifesteren en creëren om dankbaar voor te zijn.

Dankbaarheid oefenen

De eerste en makkelijkste manier om te beginnen met dankbaar te zijn is door regelmatig op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan je bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan doen. Het kan vanalles zijn en je hoeft het niet op één aspect van je leven te richten. Zo kan je dankbaar zijn voor het lekkere ontbijt dat je hebt gehad, die klant die toch met je in zee is gegaan, het lekkere weer en misschien ben je zelfs je hond dankbaar dat hij toch niet in die modderpoel is gesprongen tijdens de wandeling.

Sta ook stil bij wat de mensen om je heen betekenen. Het lijkt wellicht vanzelfsprekend als ondernemer dat je personeel hebt dat voor je werkt, dat je de bestellingen netjes en optijd binnen krijgt van je leveranciers en dat het postbedrijf jouw orders ook weer bij je klanten afleveren. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Al die mensen kiezen er elke dag weer voor om het werk voor jou te verzetten. Ze zijn altijd vrij om te stoppen en wat anders te gaan doen, maar dat doen ze niet. Door hierbij stil te staan ga je de mensen om je heen die jou helpen je bedrijf draaiende te houden meer waarderen.

De kracht van dankbaarheid - bedank mensen om je heen

 

Vergeet je niet om je dankbaarheid te uiten naar deze mensen. Je dankbaarheid wel voelen maar niet tonen is als een cadeau krijgen en het niet uitpakken. Je dankbaarheid kan je op verschillenden manier tonen. Je kunt het gewoon uitspreken, maar je kan het ook op een briefje schrijven. Door het te tonen doe je een ander een groot plezier en het vergroot je eigen gevoel van dankbaarheid. Onderzoek toont aan dat de gever zelfs een sterkere band opbouwt door te geven dan de ontvanger!

Ga aan de slag met dankbaarheid!

De kracht van dankbaarheid is een thema dat veel terugkomt in onze coachingtrajecten. We zien veel resultaat bij mensen die dankbaarheid als habit implementeren in hun leven. Wil jij direct stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling? Meld je dan aan voor de gratis webinar ‘Persoonlijk Leiderschap’ van Yasmin Dewilde – zaakvoerster van WeAreLions Coaching.

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.