19 juni 2020

Drie soorten beloften die iedereen maakt

Iemand heeft vast weleens tegen je gezegd “ik beloof dat ik morgen op tijd ben”. Waarschijnlijk werd dit nog gespecificeerd met een plaats en tijdstip, maar uiteindelijk was diegene weer eens te laat. Het was al zo vaak gebeurt dat je eigenlijk geen waarde meer hechtte aan de uitspraak. Je hebt ondertussen al geleerd dat je niet op die persoon kan bouwen, want hij of zij komt zijn of haar woord nooit na. Wellicht ben jij dan ook een persoon die altijd belooft op tijd te komen, maar dat nooit is. Realiseer je dan dat mensen steeds minder vertrouwen in je krijgen, want beloften zijn heel krachtig. Er zijn drie soorten beloften die je kan maken en je zou eigenlijk maar één van de drie moeten maken.

Wat is een belofte?

Voordat we ingaan op de drie soorten beloften die je kan maken is het belangrijk om te weten wat een belofte überhaupt is. Het is een mondelinge verklaring aan jezelf of aan een ander dat een toezegging is gedaan en zal worden nagekomen. In die zin zijn beloften verplicht en zelf contractueel. Een voorbeeld van een belofte aan jezelf is dat je je leven zal veranderen en vanaf nu gezonde keuzes maakt in voeding en beweging. Een belofte aan een ander kan zijn dat je een werk voor ze zal doen of dat je op een bepaald tijdstip  hebt afgesproken. Ook een toezegging dat je regelt dat de bestelling van je klant op tijd binnen is is een belofte.

De soorten beloften

Iedereen maakt weleens beloften. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust. Ook jij maakt beloften, maar maak je deze ook waar? Door je woord na te komen maak je jezelf krachtig en win je vertrouwen van anderen. Het nakomen van je woorden heeft dus niet alleen een positief effect op jezelf, maar ook op anderen. Mensen leren zo snel of ze je wel of niet kunnen vertrouwen en of ze op je kunnen rekenen. Daarom is het belangrijk dat je je bewust wordt van de drie soorten beloften die je kunt maken.

Zwakke belofte

De eerste is het soort belofte die je maakt en weer snel vergeet of je hebt helemaal niet door dat het een belofte is. Deze beloften schuif je makkelijk voor je uit, maar het lijkt vaak op een belofte waar je je wel aan gaat houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voornemen om een strak lichaam te hebben in de zomer. Je stelt het steeds weer uit om aan je lichaam te werken. Je komt dan op je woord terug met ‘Ik begin na het weekend wel met mijn dieet, op dit feestje mag ik nog wel even genieten van al dit lekkers..’ 

Bij zwakke beloften is er ook vaak sprake van een onuitgesproken voorwaarde, zoals “ja ik ga mee naar die drink op het strand zaterdag (behalve als het regent of er iets leukers op mijn pad komt)”. Een zwakke belofte houdt dus in dat op het moment dat je ze uitspreekt je de intentie hebt om ze na te komen, maar als het ongemakkelijk wordt of niet uitkomt, dat je dan op je woord terugkomt, naar jezelf of naar de ander toe.

Een zwakke belofte is dus in feite een nutteloze belofte, je zou de belofte beter niet kunnen doen. Maak je een belofte aan iemand anders en je besluit voor iets anders te doen, communiceer dit dan tijdig en doe een tegenvoorstel indien gepast.

Criminele belofte

De tweede is het soort belofte die je maakt en waarvan je direct al weet dat je niet van plan bent om het na te komen. Zo kan je bijvoorbeeld tegen een verkoper aan de telefoon zeggen dat je even moet overleggen en er later op terug komt. Je had in dat geval ook gewoon “nee” kunnen zeggen. Dit was duidelijk, correct en efficiënt geweest. Op deze andere manier maak je het voor jezelf alleen maar moeilijk.

Deze belofte heb je wellicht zelf toegepast wanneer je wordt gevraagd samen wat te drinken na het werk en je antwoordt met “ja of misschien” terwijl je al weet dat je daar geen zin in hebt. Wellicht bedenk je in de tussentijd wel smoesjes waarom niet. Je antwoord had ook direct een nee kunnen zijn, zodat je collega’s ook weten waar ze aan toe zijn.

Krachtige belofte

De laatste belofte is een krachtige belofte. Je doet wat je gezegd hebt en doet daarmee je woord eer aan. Dankzij krachtige beloften weten mensen wat ze aan je hebben, want ze weten dat bij jou geldt dat een afspraak een afspraak is. Je zet kracht achter je beloften en stelt jezelf en anderen niet teleur. Dus als je zegt om 8 uur ‘s ochtends aanwezig te zijn om samen koffie te drinken, dan ben je dat ook. Dat strakke zomer lichaam? Daar ga je gewoon keihard voor aan de slag. Het grote, én simpele, geheim is dat je leven werkt naarmate hetgeen wat je zegt en hetgeen je doet overeenkomen.

Wanneer je écht krachtige beloftes maakt, dan spreken we eigenlijk over ‘commitments’, je maakt een belofte op steroïden en zal er alles in je menselijke vermogen aan doen om deze waar te maken of, indien nodig, correcties maken.

Maak alleen krachtige beloften

Maak alleen nog maar krachtige beloften. Let dus goed op de beloften die je maakt en de woorden die je kiest. Maak duidelijke afspraken, dus als je een drink na het werk wilt doen spreek dan af waar je elkaar ontmoet en hoe laat. Wil je niet mee, geef dit dan direct aan. Weet je het nog niet? Zeg dat dan, je kan altijd later beslissen. Op die manier weten mensen direct wat ze aan je hebben. Wil je mee naar die borrel op het strand, maar wel op bepaalde voorwaarden? Spreek deze dan direct uit, zo voorkom je dat de andere partij teleurgesteld is dat jij niet mee gaat. Wees duidelijk in wat je aanbiedt en wat je van de ander verwacht. 

Door je beloften na te komen wordt je een gelukkig, zelfverzekerd en succesvol persoon. Mensen zullen je waarderen en jou hetzelfde behandelen. Mensen kunnen dus niet alleen op jou bouwen, maar jij ook op hen. Door het verbreken van beloften zal je levenskwaliteit afnemen, mensen je minder vertrouwen, je relaties minder sterk zijn, je zelfvertrouwen afnemen en je minder succesvol zijn. Denk dus goed na over de beloften die je maakt en maak ze pas als je zeker weet dat je ze kan én wil nakomen. Beloften zijn zeer waardevol, daarom bestaat de uitspraak “belofte maakt schuld” niet voor niks.

Zelf aan de slag met het creëren van krachtige beloften?

Schrijf je dan nu in voor de gratis webinar ‘Persoonlijk Leiderschap’. Wens je daarna verder aan de slag te gaan met jouw persoonlijke proces? Dan kan je na afloop in conversatie gaan met één van onze coaches.

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.