24 april 2020

Growth mindset versus fixed mindset: welke kies jij?

Hoe je omgaat met bepaalde situaties zegt veel over je mindset. Je mindset kan ervoor zorgen dat je die persoon bent die zich traag ontwikkelt en die stopt wanneer het tegen zit. Maar het kan er ook juist voor zorgen dat je steeds maar weer stappen zet en uitdagingen met beide handen aanpakt.

De eerste is een fixed mindset en kan tussen jou en je doelen instaan. De tweede is een growth mindset en zorgt er juist voor dat je je doelen kan verwezenlijken. Gelukkig kun je een fixed mindset veranderen in een growth mindset. Maar we zullen eerst verder ingaan op de twee soorten.

Wat is een fixed mindset

Je hebt de volgende uitspraken ongetwijfeld al vaak gehoord en misschien ben je wel zelf degene die ze uitspreekt: ‘Zo ben ik nou eenmaal”, “Ik ben niet creatief” en “Sporten vind ik niks aan”. Dit zijn uitspraken die passen bij een fixed mindset. In sommige gevallen kloppen deze uitspraken, maar vaak is het iets dat je jezelf hebt aangepraat. 

Mensen met een fixed mindset denken vaak dat je iets wel of niet kan. Je talenten en intelligentie staan al vast. Je bent ergens van nature goed in of je kan het niet. Je gelooft dat je zelf geen controle hebt over waar je wel en niet goed in bent en je dus ook niet kunt ontwikkelen in wat jij wilt. 

Bij een fixed mindset sta je vaak niet open voor nieuwe situaties of het leren van nieuwe vaardigheden. Je bent namelijk bang om te falen, omdat je in je eigen beleving immers niet capabel genoeg bent. Je bent steeds op zoek naar bevestiging voor je intelligentie, karakter of persoonlijkheid. Alles draait om succes hebben, slim overkomen, geaccepteerd worden en je een winnaar voelen. Je grootste angst is dat je dom overkomt, afgewezen wordt, zal falen of je een verliezer voelen.

Dit leidt vaak tot een self-fulfilling prophecy. Je gelooft dat je iets niet kunt en zal daarom ook nooit echt je best doen om het te leren. Het resultaat is dat je het inderdaad niet kan en je gedachten worden bevestigd. Je zal dan ook denken dat inspanning zinloos is. En de kritiek of feedback die je ontvangt die je zou kunnen helpen ervaar je als een bedreiging en laat je dus links liggen. Het resultaat is dat je je niet echt ontwikkelt en minder bereikt dan mogelijk is. 

Hoe een fixed mindset bevestigd wordt

Een fixed mindset kan op verschillende manieren bevestigd worden door je omgeving. Wanneer je alleen complimenten krijgt over je prestaties en niet over je inzet, krijg je de bevestiging dat alleen het eindproduct belangrijk is. Hoe je het resultaat hebt bereikt en hoe groot je inzet was is in dit geval niet erkend. Als je omgeving je altijd maar één oplossing heeft gegeven waar er meerdere waren wordt je fixed mindset ook bevestigd, omdat je zo niet leert om andere methodes uit te proberen en uit je comfortzone te stappen. Daarnaast zal je ook eerder een fixed mindset hebben wanneer je omgeving altijd lage verwachtingen van je heeft gehad. Je hebt immers altijd de bevestiging gekregen dat je het toch niet kan.

Wat is een growth mindset

Een growth mindset is het tegenovergestelde van een fixed mindset. Bij een growth mindset geloof je dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen en daarmee dus ook grip hebt op je eigen ontwikkeling. Je bent ergens goed in omdat je dat vermogen hebt opgebouwd en als je ergens niet goed in bent komt dat omdat je daar nog geen energie in hebt gestoken. 

Mensen met een growth mindset zijn niet bang om fouten te maken en stappen uit hun comfortzone. Je gaat uitdagingen juist aan en geeft niet op bij tegenslagen. Kritiek zie jij als feedback om correcties te kunnen maken en het succes van een andere is inspirerend voor je.

Met een growth mindset kun je jezelf steeds verder ontwikkelen en ontdekken waar je wel niet allemaal tot toe in staat bent.

Hoe een growth mindset gestimuleerd kan worden

Net zoals een fixed mindset bevestigd kan worden door je omgeving, kan een growth mindset gestimuleerd worden door je omgeving. Een growth mindset wordt gestimuleerd wanneer er niet alleen naar je prestaties wordt gekeken, maar wanneer je inzet en je strategie ook worden erkend en gecomplimenteerd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je veilig voelt in je omgeving om fouten te maken en deze mag benoemen als leermomenten.

Het is niet zwart of wit

De kerngedachte bij mensen met een fixed mindset is dat je met bepaalde capaciteiten geboren bent en bij mensen met een growth mindset is dit dat je aan je capaciteiten kan werken en deze kan laten groeien.Het is niet zo dat het hierbij niet om twee types mensen gaat. Je hebt niet het ene of het andere. Het is vaak afhankelijk van de situatie wat je mindset is. Indien je niet durft om hulp te vragen, dan laat je een fixed mindset zien. Maar aan de andere kant kan het zijn dat je wel van uitdagingen houdt, wat duidt op een growth mindset. Niemand heeft dus 100% een fixed of growth mindset.

Hoe ontwikkel je een growth mindset?

Een growth mindset heb je niet van de ene op de andere dag. Om hier echt mee bezig aan de slag te kunnen is het verstandig dat je je hierin laat begeleiden, zodat je je eigen valkuilen leert en kunt herkennen. Maar er zijn wel een aantal zaken die je op een laagdrempelige manier zelf kunt doen op dagelijkse basis.

Blijf open staan en wees nieuwsgierig. Leer van mensen die totaal andere dingen doen, zelfs van een kind kan je van alles leren. Neem dagelijks de tijd om echt wat te leren van een ander ook al is het maar 10 minuten die je er even bewust aan besteedt. Probeer wat nieuws te leren en daag jezelf echt uit.

Door steeds wat nieuws te willen leren zal je uitdagingen omarmen, volhouden bij tegenslagen, inspanning leveren voor je resultaten als iets zien dat erbij hoort en je zal ook beter openstaan voor kritiek en feedback. Daarnaast zal je ook geïnspireerd worden door het succes van anderen. Vervolgens groei je in wie je bent en dit reflecteert zich op je professionele en persoonlijke leven.

Zelf aan de slag met het creëren van een succesvolle mindset?

Ga direct aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en volg mijn gratis webinar ‘Persoonlijk Leiderschap’. Schrijf je nu in en krijg als bonus na afloop van de webinar een één-op-één coaching call met Yasmin Dewilde. 

 

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.