26 december 2018

Het is altijd verloren moeite om goedkeuring te zoeken bij anderen

Dagelijks delen mijn cliënten de meest absurde, ongelofelijke en kwetsbare details uit hun professionele en persoonlijke leven. Onlangs kreeg ik telefoon van een dynamische dame, laten we haar Hilde noemen, dat ze in een kleine identiteitscrisis verkeerde. Haar kinderen waren het huis uit en haar levenspartner, waar ze sinds haar 20 jaar een leven met uitbouwde, nood had aan ruimte.

*artikel verschenen op 10/12/18 in Gazet van Antwerpen

‟"Hij wilde meer ruimte, zij voelde zich alleen."”

Ondanks dat ze professioneel al heel wat op haar palmares had staan, financieel niets tekort had, en een prachtige vriendenkring koesterde, schuilde er in haar een gevoel van onbeschrijfbare eenzaamheid. Ze merkte van zichzelf dat ze het er erg moeilijk mee had dat haar partner vaak weg was (ook al zei ze tegen vrienden dat het haar niets deed) en nu zou dat enkel toenemen door het feit dat hij nog meer ruimte wou.

Externe Bevestiging

We gingen aan de slag. Als eerste keken we naar haar behoefte om vaak bij haar partner te zijn en hoe ze zich verhield tegenover haar kinderen en anderen in haar leven.

Al snel bleek dat ze vooral gefocust was op externe bevestiging. Dit betekent dat ze validatie en goedkeuring bij anderen zocht voor wie ze was, in plaats de focus en verantwoordelijkheid hiervan bij haarzelf te leggen. Het is altijd een verloren moeite om goedkeuring te zoeken bij anderen, want die goedkeuring zal nooit voldoende zijn zolang we onszelf niet (leren) graag zien voor wie we zijn, en wie we niet zijn.

Nood aan Ruimte

Na enkele weken samen te werken, en door de nieuwe inzichten die daaruit voortvloeiden, voelde Hilde zich sterker worden en emotioneel onafhankelijker worden van anderen.

Niets is echter toeval en plotsklaps liet haar man vallen dat hij ook op zoek naar zichzelf wenste te gaan en daar de nodige ruimte voor zichzelf wou voor nemen. Hij vertelde haar dat hij ook zijn eigen ‘leeuw’ wou ontdekken, maar dan alleen.

Voor Hilde had dit een sterke impact en ze wist even niet waar ze haar kracht en vertrouwen moest halen. Gelukkig had ze ondertussen de nodige inzichten verworven om deze externe (dwz een gebeurtenis buiten haar) gebeurtenis te accepteren en er voor haarzelf de opportuniteit in te zien dat ze hieruit sterker zou worden, onafhankelijk van de uitkomst.

Eigen Stabiliteit en Weerbaarheid

In de weken die daarop volgden werkten we verder aan haar beeld van wie ze is en wat ze momenteel uit haar leven wenste te halen. Door middel van meditatie, tijd in de natuur, en oefeningen trainde ze om bij zichzelf te kunnen blijven, ondanks de gebeurtenissen die rond haar afspeelde. Dit versterkte haar weerbaarheid en maakte haar veel sterker als persoon. Vanuit deze eigen stabiele kern kon ze veel krachtiger connecteren met haar partner, kinderen en kennissen. Dit laat haar nu toe om beter te weten wie ze is en communiceren wat ze wilt. Haar nieuw gevonden positieve energie en onafhankelijkheid had een enorme aantrek op haar omgeving! Dit werd natuurlijk ook opgemerkt door haar partner en nu zijn ze samen aan het toewerken naar een meer gebalanceerde vorm van samenzijn.

Zit je zelf ook met uitdagingen en voel je dat je nog niet het maximale uit jezelf of je leven haalt?

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.