14 september 2020

Overwinnen van angsten

Wat is angst?
Angst is een emotie die door je geest wordt gecreëerd op basis van echte of ingebeelde bedreigingen. Angst kan in werkelijkheid volledig gegrond zijn… of niet. Het kan zich in sommige gevallen ook manifesteren als angststoornissen, omdat angst is gebaseerd op zorgen over de toekomst.

Deze ingebeelde scenario’s van waargenomen dreiging voeden je angst tot het punt waarop het alles verterend wordt. En hier is de kicker … vaak gebeuren deze scenario’s nooit.

Het echte probleem is niet de angst zelf, maar hoe we het in onze gedachten houden. We zijn namelijk vooral angstig om angst te hebben.

Angst overwinnen
Angst overwinnen klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Als je midden in de angst zit, is het vaak moeilijk om een ??uitweg te zien. Het goede nieuws is dat je, omdat je zelf de oorzaak van je angsten bent, je dus ook de oplossing voor deze angsten bent. De enige vereiste is dat je klaar bent om je angsten onder ogen te zien.

1. Identificeer uw angsten door te schrijven
Er zijn momenten dat je je bang voelt maar vaak weet je niet eens waarom. Als je angsten binnen houdt, laat je de geest bepalen hoe je je voelt. En we weten allemaal hoe dat afloopt!

Om deze verwarring überhaupt te voorkomen, is de eerste stap om vast te stellen wat precies je angsten zijn. Waarom voel je je bang?

In plaats van alleen maar aan deze zaken te denken, schrijf ze op. Wanneer je angsten op papier schrijft en in een vragende vorm, dan dwing je jezelf deze te analyseren waarom je bang bent. Deze vragen zijn bedoeld om je angsten te activeren en naar de oppervlakte te brengen.

Is dit een comfortabel proces? Absoluut niet. Maar diep innerlijk werk is dat nooit! Als je echter doorgaat met je gevoelens in het duister te houden, des te enger zullen deze worden en hoe machtelozer jij je zult gaan voelen.

Als je eenmaal het soort angst en de ervaring die je associeert met je angsten hebt geïdentificeerd, kun je jezelf er tegen wapenen met de kracht om actie te ondernemen om ze te veranderen. Uiteindelijk worden je angsten kleiner en kleiner en wordt je kracht groter en groter.

2. Oefen dankbaarheid
Als je wilt leren hoe je angst kunt overwinnen, is dankbaarheid de sleutel. Uit persoonlijke ervaring heb ik geleerd dat het onmogelijk is om tegelijkertijd twee emoties, dus angst en dankbaarheid, te ervaren. Ze bevinden zich letterlijk aan de tegenovergestelde uiteinden van het spectrum van de menselijke ervaring.

Als je moeilijke tijden in het leven doormaakt, is het gemakkelijk om in angst te vervallen. Alles voelt overweldigend. In die energetische ruimte kan het moeilijk zijn om geaard te blijven.

Door dankbaarheid te oefenen, zul je niet in angst verdrinken. Het betekent niet dat je de angst niet meer voelt maar de klap ervan zal verminderen. Hierdoor ga je de andere kant van het verhaal zien. (ja, dit bestaat echt)

In positief psychologisch onderzoek wordt dankbaarheid sterk en consequent geassocieerd met meer geluk. Dankbaarheid helpt mensen om meer positieve emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, met tegenslagen om te gaan en sterke relaties op te bouwen.

Iedereen die angst ervaart, weet dat er bijna altijd een verhaal is verbonden aan datgene waar je bang voor bent. Ongeacht wat dat verhaal is, het lopende thema is: “Ik kan iets niet doen.” Angst houdt ervan om met je innerlijke criticus om te gaan en met zogenaamde “worst case scenario’s” te komen over wat er zou kunnen gebeuren.

Dankbaarheid helpt deze beperkende verhalen op afstand te houden. Als je dankbaarheid oefent, verschuiven je hersenen naar wat op dat moment goed werkt in plaats van wat niet werkt.

Angstig zijn is een toekomstgericht proces, terwijl dankbaarheid een op het heden gericht proces is. De volgende keer dat die angst zich een weg naar je hoofd probeert te kruipen, vervang die machteloze gedachte dan door een krachtige. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt.

3. Laat de knop los
Ben je een controlefreak? Dan ben je niet de enige. Dit is namelijk hoe veel mensen met hun angsten omgaan, althans dat denken ze. Helaas is er geen plaats voor controle op het pad om te leren hoe je angst kunt overwinnen.

Het enige dat zij doen is hun angsten maskeren door te proberen alles te beheersen. Als je echt je angsten wilt overwinnen, dan is het tijd om de controle los te laten. Vertrouw me als ik zeg dat het blijven maskeren een verloren strijd is.

Angst resulteert namelijk vaak in controlerend gedrag, en wanneer dit gedrag ons niet de resultaten geeft die we zoeken (wat meestal het geval is), versterkt het onze angsten nog verder. We zeggen ook wel in coaching ‘Whatever you do for A makes A bigger. Wat je doet voor A maakt A groter.’ Wat betekent dat hoe meer focus je legt op wat je tracht te vermijden, hoe meer je datgene juist in stand zal houden, in dit geval de ongewenste angst of scenario.

In je poging om angst te beheersen, word je er feitelijk het slachtoffer van. Door deze cyclus van angst en controle voelen veel mensen zich verslagen. De realiteit is dat er altijd dingen zullen zijn waar je geen controle over hebt. Dat is precies hoe het leven werkt.

Het enige waar je controle over hebt, is je innerlijke wereld en hoe je ervoor kiest om te reageren op je externe omgeving. De volgende keer dat je merkt dat je alles probeert te beheersen, doe dan een stap achteruit en vraag jezelf af waar je bang voor bent.

Durft nieuwsgieriger te worden naar welke gedachten je angst opwekken. Nieuwsgierigheid en angst gaan niet samen. Zodra je de één loslaat, nodig je de ander uit. Echte vrijheid komt voort uit het volledig loslaten van controle. Als je dit kunt doen, begin je ook met het loslaten van je angsten.

4. Herhaal positieve affirmaties
Positieve affirmaties kunnen worden gebruikt om bijna elk negatief denkpatroon te doorbreken. Dit kan erg handig zijn als je wilt leren hoe je angst kunt overwinnen. Als je ze gebruikt om uw angsten uit te dagen, kunt je daarmee je hersenen opnieuw trainen en je angsten opnieuw formuleren als krachtige uitspraken.

Onderzoek toont aan dat je je onderbewustzijn daadwerkelijk kunt trainen zodat het je zal helpen om precies aan te trekken wat je in het leven verlangt. In plaats van te zeggen: “Ik ben bang om dit te doen omdat ik misschien faal”, kijk je in de spiegel en zeg tegen jezelf: “Ik ben hierop voorbereid. Ik ben klaar. Ik zal niet slagen.”

Hoe meer je positieve affirmaties gebruikt, hoe sterker ze worden. De beste manier om een ??negatieve overtuiging te annuleren, is door zijn positieve tegenhanger te ontwikkelen.

Zet je daarom actief in om positieve affirmaties een belangrijk onderdeel van je ochtendritueel te maken. Er is letterlijk één gedachte voor nodig, die keer op keer wordt herhaald, om je op weg te helpen om je hele leven te transformeren.

5. Neem ACTIE buiten je comfort zone
Als je in je comfortzone leeft, kom je nergens in het leven, en het zal je zeker niet helpen om te leren hoe je angst kunt overwinnen. In mijn ervaring zal het niet doen van de zaken die je bang maken, alleen maar de kans vergroten dat je angsten groeien en onvermijdelijk elke beslissing die je neemt, overnemen. Hoe langer je in de comfort zone zit, hoe groter de grip van je reptielenbrein en zijn angsten worden op jou. Stilstaan is achteruitgaan.

Ik wil je aanmoedigen om elke dag één iets te doen waar je bang voor bent. Het kan iets kleins zijn. Het enige dat telt, is dat je actie onderneemt. Maak er een gewoonte van om je op je gemak te voelen als je je ongemakkelijk voelt en binnen no-time kun jij de hele wereld aan.

Want door jezelf in nieuwe en ongemakkelijke situaties te plaatsen, wordt een uniek deel van de hersenen geactiveerd dat dopamine afgeeft, de chemische stof van de natuur die je gelukkig maakt. Hier is de mind-blower: dat unieke deel van de hersenen wordt alleen geactiveerd als je compleet nieuwe zaken ziet of ervaart.

Als je jezelf conditioneert om elke dag iets te doen dat je bang maakt, verdwijnt je angst en groeit je moed. Denk er maar eens over na … als je je angsten onder ogen ziet, hoe kun je ze dan weer vrezen? Al snel zal je zelfvertrouwen sky-high gaan!

Tot slot
De volgende keer dat je je door angst bedreigd voelt, moedig ik je aan om éénn ??of meer van de bovenstaande strategieën te gebruiken. Verander je relatie met angst. Gebruik het als motivatie om te groeien en meer te bereiken, in plaats van je te laten neerhalen.

Als je eenmaal inziet dat angst niet echt is, verdwijnen de obstakels die je in de weg lijken te staan en voel je je bekrachtigd om actie te ondernemen.

Jouw potentieel in het leven wordt beperkt door slechts één factor: jijzelf.

Ben je klaar om angst om te zetten in actie?

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.