8 september 2020

Vind Jouw Ikigai, Ontketen de Leeuw

Betaald worden om precies dat te doen waar jij van houdt, waar je echt goed in bent en waar je vanzelfsprekend ook blij van wordt. Klinkt dat niet geweldig? Kom, dan duiken we samen in het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven: Ikigai.

In deze blog kom je er alles over te weten. Waar komt het vandaan, wat wil het zeggen. En hoe kan jij jouw ikigai vinden. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Ikigai: wat is het?

Ikigai is een Japans concept. Het komt uit het gebied van Okinawa. Gemiddeld worden mensen daar ouder dan de rest van de populatie. Hun geheim? Ikigai.

Heel simpel gezegd staat ikigai voor “de reden die je hebt om ’s ochtends uit je bed te komen”. Het woord komt van een samenvoeging van ‘iki’ wat staat voor leven en ‘gai’ wat waarde of resultaat betekent. Het geeft je leven waarde.

Het concept is makkelijk uit te leggen aan de hand van een venndiagram. Er zijn vier cirkels die elkaar overlappen en elke cirkel staat voor een aspect:

 • Waar ben je goed in?
 • Waar houd je van?
 • Wat heeft de wereld nodig?
 • Waar kan je voor betaald worden?

In het midden, waar alle vier de cirkels overlappen, daar ligt jouw ikigai. Jouw innerlijke kracht, jouw doel in het leven en jouw weg naar succes, plezier en waardevol zijn voor de wereld om je heen. Kortom je ikigai is de weg naar het vinden van jouw innerlijke leeuw.

Hoe kan je jouw ikigai vinden?

Voor veel mensen start deze zoektocht met innerlijke reflecties en zichzelf leren kennen. Het vinden van je ikigai is een leuke maar uitdagende zoektocht waarin je jezelf vele kritische vragen zult moeten stellen. Mocht je dit lastig vinden of wil je sneller je doelen bereiken, dan kan een coach je heel goed helpen bij de zoektocht naar jouw ikigai.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf alvast een poging wagen het diagram in te vullen.

Hoe je dat doet, let ik je graag uit:

Start met het maken je eigen diagram en vul cirkel per cirkel in. Gebruik steekwoorden, afbeeldingen, quotes of doodles. Probeer op elke vraag een antwoord te vinden dat het meest met jou als persoon resoneert. Stel jezelf ook een aantal vragen:

 • Wat doe ik graag?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat heb ik ooit geprobeerd en wil ik niet meer doen?
 • Welke van mijn talenten kunnen nuttig zijn voor anderen?
 • Hoe zou ik de wereld willen veranderen?
 • Welke talenten heb ik en wil ik verder ontwikkelen?

Die vragen zullen je helpen om de plaatsen in de cirkels op te vullen. En uiteindelijk kom je zo tot jouw ikigai. Neem vooral de tijd en houd je geest open. Door op een ongedwongen manier hiermee bezig te zijn, is de kans veel groter dat je jouw doel in het leven vindt.

Het geheim van gelukkig oud worden

Zoals je ondertussen wel al gemerkt of gevoeld hebt, het hebben van een ikigai verandert je leven. Het geeft je een reden om op te staan, om te bestaan en vooral om door te gaan. Ook als het allemaal even dik tegenzit. Want je hebt een houvast om je aan op te trekken. Naast het hebben van een levensdoel is het ook belangrijk dat je zorg draagt voor je lichaam door goed te eten en te bewegen. Doe je dat, dan heb ook jij de sleutel tot een lang en gelukkig leven gevonden.
Ikigai, zin geven aan jouw leven. Je hebt nu alle tools gekregen om ermee aan de slag te gaan. Veel succes!

Wil je hulp bij je zoektocht naar jouw ikigai, dan staan de coaches van WeAreLions voor je klaar. Daarmee vind je niet alleen jouw ikigai maar ontdek je ook de leeuw in jezelf en creëer je het leven waar je altijd al van gedroomd hebt.

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.