31 juli 2020

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Wanneer je vastloopt in je leven en dingen wil gaan veranderen en aanpakken is het fijn om daar wat hulp bij te krijgen. Je kan daarvoor een professional inschakelen, zoals een coach of een therapeut. Maar maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? En wanneer ga je naar wie toe?

De overeenkomsten tussen een coach en een therapeut 

Laten we eens naar de verschillen en naar de overeenkomsten kijken om te zien waarom deze twee vaak door elkaar worden gehaald. Ten eerste richten ze zich beide op je persoonlijke ontwikkeling door gesprekken met je te houden. Ze creëren een veilige, professionele, ondersteunende omgeving zonder oordeel. Bij zowel coaching als therapie wordt er naar je geluisterd en worden verdiepende vragen gesteld. Ze richten zich ook beide op veerkracht en weerbaarheid en je kunt bij beide terecht voor hulp bij levensvragen. Zowel een coach als een therapeut geeft aandacht aan je kernovertuigingen en helpen bij het veranderen van je perspectief. Kortom beiden helpen je om zelf de antwoorden op je vragen te vinden.


De verschillen tussen een coach en een therapeut

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen coaching en therapie, zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee. Om het verschil extra duidelijk te maken is er een handige en duidelijke metafoor. Stel dat je onderweg bent en je auto gaat opeens kapot. Je komt stil te staan naast de weg. De coach gaat je helpen en begeleiden om de auto te repareren. De coach zal je ondersteunen in het vinden van een manier om dit voor elkaar te krijgen en er ook voor te zorgen dat dit niet meer voorkomt. De therapeut daarentegen laat jou vooral ontdekken hoe de auto kapot kon gaan. Als je weet hoe het komt dat hij kapot ging, kan je dit in de toekomst trachten te vermijden.

Kort samengevat helpt de coach je bij het oplossen van de kern van de uitdagingen die nu spelen en het realiseren van de toekomst die jij voor je ziet. In de metafoor ga je dus de auto repareren, zodat je vervolgens op de plaats van bestemming kan komen. Bij de therapie ga je enkel kijken naar het oorspronkelijke onderliggende probleem. Wat heeft ertoe geleid dat het probleem zich is gaan voordoen? In de metafoor ga je kijken wat er is gebeurd is waardoor de auto kapot kon gaan.

Een coach focust  zich niet op het verleden. Hoe de auto in de metafoor kapot is gegaan maakt niet uit. De focus ligt op het behalen van resultaten, dus het maken van de auto en weer verder rijden. Een coach zal niet blijven stil staan bij het verleden. Wat telt is het nu en de toekomst.

Wat doet een coach?

Bij coaching gaat de coach samen met jou kijken naar wie je nu bent, wie je wil zijn en wat je wilt bereiken. Er wordt gekeken hoe je je potentieel kan benutten, hoe je dingen vanuit een ander perspectief kan bekijken, hoe je mogelijkheden kan zien en hoe je je doelen kan bereiken. Bij coaching worden vragen gesteld vanuit de positieve psychologie. Dit houdt in dat ze toekomstgericht zijn en dat ze je uitdagen om te denken in mogelijkheden.

Bij coaching kunnen alle aspecten van zowel het privé leven als werk naar voren komen. De insteek bij coachen is oplossingsgericht, activerend en op de toekomst gericht. Bij coaching is de algemene instelling, het creëren van een zo groot mogelijk bewustzijn van je eigen denken en handelen. Hierdoor ontwikkel je meer begrip voor je eigen situatie en omstandigheden.

Bij coaching wordt je geholpen om meer balans in je leven te krijgen. Je leert beter omgaan met stress, meer zelfvertrouwen te krijgen, je passie te (her)ontdekken, grenzen te leren stellen, meer inzicht te krijgen in je kernwaarden en nog veel meer. 

Bij coaching wordt er gewerkt met een mix van methodieken. Welke er precies worden ingezet in grotendeels afhankelijk van de achtergrond van de coach. Maar in ieder geval staat het opdoen van nieuwe inzichten en ervaringen centraal, waarbij de opgedane kennis direct toegepast kan worden in het dagelijkse leven. 

Wat doet een therapeut?

Bij therapie wordt je geholpen bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Er wordt meer nadruk gelegd op inzichten in dieper gelegen patronen vanuit je verleden. De therapeut zal een diagnose vaststellen en een behandeling voor je samenstellen. Hierbij wordt de focus gelegd op psychische problemen die het dagelijkse leven beperken.

Je komt meestal bij een therapeut terecht na een doorverwijzing, omdat je ergens vastloopt. De therapeut is een gedragsdeskundige en zal samen met jou onderzoeken hoe bepaald gedrag is ontstaan, waar de kern van het gedrag zit en hoe deze in stand blijft. Dankzij deze inzichten zal je geholpen worden om zaken in een ander ligt te bekijken Bij therapie ga je je dus op het verleden richten. Samen met de therapeut ga je de oorzaak van het probleem achterhalen.

Tijdens de gesprekken met een therapeut zal het voornamelijk gaan over het oorspronkelijke onderliggende probleem. Tijdens de behandeling zal de therapeut samen met jou onderzoeken hoe bepaald gedrag is ontstaan, hoe het is stand wordt gehouden en hoe het veranderd kan worden. 

Er zijn verschillende vormen van therapie, zoals cognitieve therapie, gedragstherapie en psychoanalyse. Therapeuten zijn dan ook gespecialiseerd op een bepaald gebied, zoals trauma’s, verslavingsproblematiek, angsten, depressie, persoonlijkheidsstoornissen en geestesziektes.

Een therapie traject duurt doorgaans langer dan een coachingstraject. Hoeveel sessies er nodig zijn varieert zeer sterk per persoon.

 

Conclusie

Of je coaching of therapie nodig hebt is afhankelijk van je vraagstuk en je doelen. Zit je met zaken uit het verleden of zijn er zaken met je psychische welzijn niet goed, zoals een depressie. Dan is therapie de juiste keuze. 

Heb je je blik juist op de toekomst gericht maar zit je in de knoop en weet je niet hoe je er moet komen of waar je überhaupt heen wil? Dan is coaching de juiste keuze. Met een coach kom je erachter wat je nu eigenlijk wil en wordt je geholpen de juiste stappen te zetten om je dromen realiteit te maken. 


Nieuwsgierig of coaching iets voor jou is?

Yasmin Dewilde is de bevlogen coach en onderneemster achter WeAreLions. Haar missie is om mensen hun dromen te laten ontdekken en leiding te nemen over hun leven. Wij coachen mensen om hun innerlijke leeuw naar boven te halen en daarmee de krachtigste versie van zichzelf te zijn.

Wil je vrijblijvend kennismaken met onze werkwijze en ontdekken wat WeAreLions voor jou kan betekenen

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.