12 mei 2020

6 voordelen van een koude douche

Je mentale gezondheid is een zeer belangrijk onderdeel van je totale gesteldheid. Een relatief makkelijke manier om dit te bevorderen is door dagelijks een koude douche te nemen. Een koude douche heeft niet alleen lichamelijke voordelen, maar kan ook het volgende betekenen voor jouw mentale gesteldheid:

1. Opbouwen van wilskracht

Koud douchen is vooral in het begin en in de winter geen makkelijke opgave. Onder een koude douche gaan staan is niet iets waar je met veel plezier naar uitkijkt, als je ook onder een lekkere warme douche kan stappen. Door het onderdeel te maken van je dagelijkse routine, train je je wilskracht om ook op andere domeinen van je leven krachtige, maar niet altijd comfortabele keuzes te maken.

2. Verbeteren van emotionele veerkracht

Koud douchen helpt met het veerkrachtiger maken van je zenuwstelsel en het omgaan met stress. Koud douchen zorgt namelijk voor een kleine hoeveelheid stress op je zenuwstelsel. Door dit geregeld te doen leert je lichaam hiermee om te gaan. Op lange termijn kan je er kalmer door worden en rustiger reageren op een stressvolle situatie. 

3. Meer alert worden

Door de schok van het koude water krijg je wat stress op je zenuwstelsel. De reactie van het zenuwstelsel hierop is dat je dieper en voller gaat ademen, waardoor je meer zuurstof in je lichaam krijgt. Dat resulteert op zijn beurt in je hartslag dat omhoog gaat, en je focus en alertheid vergroot. Het is wel belangrijk dat je je ademhaling weer onder controle krijgt en niet in de stressreactie blijft hangen.

4. Je wordt er blijer van

Koude douches stimuleren de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt ervoor dat je een aangenaam gevoel krijgt. Daarnaast reguleert endorfine de afgifte van serotonine en dopamine, welke invloed hebben op je stemming, zelfvertrouwen, geheugen, eetlust en seksuele activiteit.

5. Depressie tegengaan

De aanmaak van de stof noradrenaline wordt ook gestimuleerd door koude douches. Mensen die te weinig van dit stofje in hun lichaam hebben voelen zich vaak depressief en zijn emotioneel instabiel. Door de aanmaak van noradrenaline worden depressie symptomen dus verlicht.

6. Slapeloosheid tegengaan

Hoewel een koude douche je alert maakt en dus een geweldige start van je ochtend is, helpt het je ook een goede nachtrust te krijgen. Wanneer je een uur voor het slapen gaan een koude douche neemt kan het helpen met het activeren van slaapsignalen en je slaapt er ook dieper door. Om slapeloosheid tegen te gaan kun je voor het slapengaan affirmaties benoemen. Dit is een krachtige routine die je helpt om de dag fijn af te sluiten. 

Ontwikkel power habits voor een beter en succesvol leven 

Ga direct aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en volg mijn gratis webinar ‘Persoonlijk Leiderschap’. Schrijf je nu in en krijg als bonus na afloop van de webinar een één-op-één coaching call met Yasmin Dewilde.

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.