3 juli 2020

Het verschil tussen de comfort zone, stretch zone en panic zone

De meeste mensen kennen het begrip van de comfort zone wel. Wat zich echter buiten de comfort zone bevindt is voor de meesten onbekend. Er wordt vaak gedacht dat alles buiten de comfort zone direct hoog gegrepen, moeilijk en eng is. Je gaat je comfort zone liever niet uit, want dat is de plek waar je kan falen. Waar er vaak aan gedacht wordt is de panic zone. Maar er is nog een andere zone, de stretch zone. Deze ligt net buiten de comfort zone en is niet zo eng als de meesten denken.

Wat is de comfort zone?

Wanneer je in de comfort zone zit voer je je dagelijkse routines uit. Je doet veel onbewuste handelingen, omdat je op automatische piloot staat. In de comfort zone voel je je op je gemak en ben je zelfverzekerd in de dingen die je doet. Je voelt je comfortabel, er zijn geen uitdagingen en geen verrassingen, omdat je al weet hoe alles moet en in elkaar zit. Zo lang je in de comfort zone zit leer je niet veel en wordt je niet uitgedaagd. Als je te lang in de comfort zone zit kan je je gedemotiveerd voelen, verveeld en ontkoppeld raken. Je kan je gevangen voelen en iets in je leven willen veranderen, maar je weet niet hoe.

Het fijne aan de comfort zone is dat dit de plek is waar je kalm bent en kan reflecteren over je ervaringen. Je hebt er de ruimte om tot rust te komen en te herstellen. Veel mensen denken dan ook dat ze goed gedijen in de comfort zone, omdat ze zich er veilig in voelen. Maar er is een grote kanttekening. Wanneer je blijft in de comfort zone ben je vaak niet gemotiveerd om iets te veranderen, of je tijd en energie in een doel te investeren om een bepaalde reden. Wellicht denk je dat je het toch niet kan, niet leuk vindt of het behoort niet tot je prioriteiten. Hoe dan ook ben je geen doelen aan het stellen en stappen aan het zetten. Mensen die in hun comfort zone blijven zitten hebben vaak ook een fixed mindset, terwijl juist een growth mindset kan helpen om buiten je comfort zone te stappen.

Comfort zone, stretch zone en panic zone

Wat is de stretch zone?

De stretch zone ligt net buiten de comfort zone. Dit is de plek waar je nieuwe dingen kan leren, als persoon groeien, nieuwsgierig zijn en nieuwe ontdekkingen ervaren. Het is het gebied waar je kan experimenteren, je grenzen en mogelijkheden verkennen. In de stretch zone daag je jezelf uit om iets relatief nieuws of onbekends te gaan doen. Je voelt je in de stretch zone niet overweldigt, maar juist opgewonden, energiek en gemotiveerd. De stretch zone kan ook spannend voelen, maar niet op een manier dat het je blokkeert. Door deze zone in te gaan wordt je comfort zone vergroot en je kennis, vaardigheden en ervaringen verrijkt. 

Om te blijven leren hoef je niet continue in de stretch zone te blijven. Het is juist goed om dit af te wisselen met de comfort zone. In de comfort zone kan je over wat je hebt geleerd en gedaan in de stretch zone, reflecteren en de zaken in perspectief zetten en weer opladen.

Wat is de panic Zone

De panic zone ligt weer buiten de stretch zone. Deze zone ligt zo ver van je comfort zone af dat je bang wordt. In eerste instantie zal je reptielenbrein de vlucht of vecht reactie krijgen. Je wilt dus graag wegrennen van de situatie, er tegen vechten of je bevriest. Hoe dan ook wil je de situatie niet onder ogen zien. Je angst wordt daarnaast zo hoog in de panic zone dat je weinig of geen energie meer hebt om te leren. Het is daardoor in de meeste gevallen helemaal niet nuttig om in de panic zone te zitten. Heel soms moet je dit gebied wel in door bijvoorbeeld een uitdagende situatie. Zorg er dan voor dat je er niet lang in verblijft, omdat het slecht kan zijn voor je gezondheid. Ook kan je je ‘verbranden’ als je te snel springt en je hele leven in een korte tijd omgooit.

Wanneer je doorhebt dat je in de panic zone terecht bent gekomen is het belangrijk dat je een stap terug neemt en je ademhaling onder controle krijgt.  Bij het onder controle krijgen van je ademhaling krijg je je fysieke reactie ook weer onder controle. Je hartslag en lichaamstemperatuur zullen dalen. Het helpt je minder overweldigd te voelen en je weer te laten focussen op terug keren naar de stretch zone.

Kom je door iemand anders in de panic zone, omdat je gepusht bent om iets te doen? Dan is het belangrijk dat je je grenzen aangeeft, zodat je op een comfortabele en langzame manier via de stretch zone alsnog het doel kan bereiken of de gewenste taak uitvoeren.

Leren en groeien zonder stress

Iedereen heeft verschillende comfort, stretch en panic zones, in verschillende aspecten van het leven. Het kan lastig zijn om te weten waar de ene zone stopt en de ander begint, omdat we niet altijd onze eigen grenzen kennen.

Om er op een makkelijke en snelle manier achter te komen of je in de stretch of panic zone zit kan je jezelf de volgende twee vragen stellen.

  1. Vind ik het spannend? Ja? Dan vooral doen, hier vallen dingen te leren. Je kan je straks weer opladen in de comfort zone. 
  2. Vind ik het té eng? Ja? Dit is nog een stap te ver voor je, ga een stapje terug.

Wanneer je de gewoonte ontwikkelt om je comfort zone op een gezonde manier uit te rekken, zal je steeds makkelijker uit de comfort zone stappen en nieuwe dingen ondernemen. Het zal zich als een nieuwe gewoonte gaan ontwikkelen. Je kan je comfort zone op een gezonde manier uitrekken door genoeg tijd te nemen om te herstellen, rusten en energie te krijgen nadat je in de stretch zone bent geweest. Ga vervolgens weer de comfort zone uit.

Het verschil weten tussen de verschillende zones kan niet alleen jezelf helpen, maar ook anderen om je heen. Houdt hierbij rekening dat deze zones bij iedereen anders zijn. Stel degene die je iets wilt leren of een taak geeft dezelfde twee vragen die we hierboven hebben genoemd.

Zelf aan de slag met uit je comfort zone te stappen? 

Schrijf je dan nu in voor de gratis webinar ‘Persoonlijk Leiderschap’. Wens je daarna verder aan de slag te gaan met jouw persoonlijke proces? Dan kan je na afloop in conversatie gaan met één van onze coaches.

BE PART OF THE PRIDE

Ontvang coachingtips van Yasmin

Ontvang als eerste inspirerende verhalen en handige tips rechtstreeks in je mailbox!

Kies alle manieren waarop je wilt horen van WeAreLions:

Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Bekijk ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hierboven te klikken om je te abonneren, erken je dat je informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees de privacypraktijken van MailChimp.